7 Eylül 2005

Mekke'de Akşam

C Penbe

Arkamızda say yolu, önümüzde Kâbe'nin kapısı ve makam-ı İbrahim, büyük caminin ikinci katındayız. Gün battı, ezan okunuyor. Karşımızda soluk, incecik Şaban hilali. Teras katındaki projektörler yandı, bütün gece tavaf alanını gündüz gibi aydınlatacak. Gökyüzü karardıkça, hilal daha çok parlıyor, yanında da bir yıldız belirdi, belki de Tarık yıldızı?

Kamet okunurken kalktık, imam İbrahim makamının sol arkasında, Kâbe kapısının karşısında, bizim tam önümüzde. "Safları düzeltin" uyarısı, her namazdaki gibi. Kapının solunda Karataş'ın gümüş muhafazası pırıl pırıl, başında kimsecik yok. Kapının altında Kâbe'nin örtüsü açılmış, taşları görünüyor. İmamın önü boş, diğer üç tarafı ise Kâbe'ye kadar dolu.

Mekkede hilal

Tavaf durdu ve namaz başladı. Tarık suresi:
innehû leqavlun fasl, vemâ huve bil-hezl

Tavaf alanı tam dolu. Alt katın belki yarısı boş olmalı. İkinci kat çepeçevre dolu görünüyor. Belki sadece 3-4 saf var, ama görünüş tam dolu gibi. Teras katı kapalı, ancak Ramazan'da ve hac zamanı açılıyor. Yeni binanın üç kubbesi ve iki minaresi karşımızda.

İkinci rekata kalktık. Tekâsur suresi:
leterevunnel-cahîm, summe leterevunnehâ 'aynel-yaqîn

Namaz bitti, insanlar fırladı: Karataş'ı öpmeye, Mültezem'de duaya, Kâbe'ye el sürmeye, Hicr'de namaza, yarım kalan tavafa. Hangisi en hayırlı dersiniz?

Cenaze namazına çağrı, tabutlar Kâbe'nin yanında. Kim bilir, yerli mi, umreye gelenler mi? Muallâ kabristanına gidecekler. Hepsi için tek dua.

Gece çabuk geldi, gök lacivert. Hilal ve yıldız iyice parladılar ve alçaldılar. Bir saat sonra batacaklar. lâ uhibbil-âfilîn

Kabede aksam