Bir çocuğun hayatındaki en önemli hatıra, okumayı öğrendiğinin onaylandığı gün olabilir. Sanki birinci sınıftan mezun oluyor da başka bir okula başlıyor gibi... Bugün torunumuz Rüya Ada'nın okuma bayramına katıldık. Bir buçuk saat süren çok zengin bir program hazırlamışlar. Başta sınıf öğretmeni Hülya Korkmaz, emeği geçen herkesi kutlarım. Unutulmaz bir tören oldu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşından sonra okul müdürünün özlü konuşmasını dinledik. Müdür Bey sonuna kadar kalarak desteğini göstermiş oldu.
Sınıf Korosu üç parça söyledi:
* Annelere övgü "Koru beni anneciğim"
* Babalara övgü "Karizmatik babam"
* Andımız "Ne mutlu Türk'üm diyene"
"Türk'üm, doğruyum, ÇOK çalışkanım" |
Alfabemiz: Her öğrencinin elinde bir harf, sırası gelen kendi harfini bir bilmece/tekerleme ile tanıttı. Mesela Ğ için "eşiğin ve beşiğin içindeyim." Sınıfta 28 öğrenci vardı, Z harfini önce göremedik, meğer en sona eklenecekmiş.
"Tekirdağ'ın tekiri... Trabzon'da hamsi..." |
İngilizce şarkı: “Hello, how are you?”
Hayret ettim, şarkı söylecek kadar yabancı dil öğrenmişler de haberimiz olmamış...
“Hello, how are you?” |
Çiçeklerin Hikayesi: Çiçekçi kız (Alin) çiçeklerine iyi bakıyor ve onları çok seviyor. Alıcılar gelince soruyor çiçeklere, "gider misiniz?" her seferinde HAYIR cevabı geliyor. Nihayet, doğru müşteri gelince gitmeye değer yeri buluyorlar.
Buğdayın Hikayesi: Sembolik bir canlandırmada iki çiftçi tohumları ekiyor ve sahneden çekiliyor. Fırtınalar, yağmurlar, yıldırımlar geçiyor. Nihayet güneş (Rüya) çıkıp etrafı ısıtınca buğdaylar canlanıyor ve çiftçiler seviniyor.
Tohumlar ekildi, fırtına ve yağmurdan sonra güneş çıktı... |
Slayt gösterisi -- Hülya Korkmaz
Kafkas dansı: Altı kız ve altı erkek öğrenci mükemmel bir halk oyunu gösterisi sundular. Zor hareketleri nasıl öğrendikleri bir yana, bizden nasıl saklayıp da böyle bir sürpriz yaptılar? Buna da hayret ettim! Oyunun sonunda ellerinde bayraklarla meşhur türküyü okudular.
Halk oyunun sonunda "Hoş gelişler ola..." |
Türkünün hikayesi
6 Ekim 1924 tarihinde trenle Kars'a gelen Mustafa Kemal Paşa, Kars Garında bu oyunlu türkü ile karşılanınca çok duygulandı. “Hoş gelişler ola" türküsü aynı gece yeniden oyunlu halde sunuldu. Ekibin başında Gülçehre Güldür (Askeran) oynuyordu. Türkülü oyunun sonunda koynundan çıkardığı Türk bayrağını Atatürk’e sundu. O geceden sonra bu türkülü oyunun sonunda hep Türk bayrağı çıkarılması gelenek halini aldı. Kaynak: “Hoş Gelişler Ola” türküsünün hikayesi!
* konuşmasında "Birinci sınıf öğretmenliği zordur..." derken, bir öğrenci "Öğretmenim acıktım" deyiverdi.
* belge ve madalya dağıtımı: öğretmen her öğrenciyi kucakladı ve madalyayı boyunlarına taktı.
* “Sonsuza” şarkısı ile program sona erdi.
"Birinci sınıf öğretmenliği zordur..." |
Ses düzeni ve müzik de güzeldi. Perde aralarında, Barış Manço'dan Alfabe ve birkaç parça dinledik...
M Akif Eğler -- Rüya'nın büyükbabası
Artık Okuyorum |