M Akif Eyler
Emekli öğretim üyesi
Bir ay önce İKEV onursal başkanı Suat Sözer aradı: "Dil bayramında memlekete gidiyoruz, bize katılır mısınız?" Böyle davete icabet edilmez mi! 60 yıldır duyardım Karaman'a özgü Dil bayramını... Türkçenin resmi dil oluşunun 747. yıldönümü. Hem programda görmek istediğim yerler (başta Karadağ) var, hem de dedelerimin memleketine turist gibi gitmek ilginç bir fikir. "Olur inşallah" dedim ve trene binip gittik...
Karaman'ın yaklaşık 120 yıllık tren istasyonu Ön planda yüksek hızlı tren için yapılan eklenti |
(Resimlere dokunarak büyütebilirsiniz.)
İKEV yöneticileri bir arada [Tuğba Karaaslan] Geziler bu otobüsle yapıldı |
30 kişilik grubun çoğu 10 Mayıs Cuma öğleden sonra Karaman'a ulaştı. Biz 24 saat gecikme ile programa katıldık. İsimlerini Toprak Damlı Evlerin Çocukları kitabında gördüğüm 5 kişi bu geziye katılıyor: S Sözer, T Uzel, M Mezhepoğlu, M Koçak, R Küçükoğlu.
Ctesi -- Ermenek, Zeyve Pazarı, Sertavul
Yolda olduğumuz için ilk gün faaliyetlere katılamadık. Karaman'a varınca, orada oturan kuzenlerimi görmeye gittik. Olması gerektiği gibi, sıla-i rahim akraba ziyaretiyle başladık. Gezi grubumuz ise Ermenek ilçesini ve Zeyve Pazarının doğal güzelliklerini gördükten sonra, Sertavul'da mola vermişler. Geç vakit şehre dönmüşler, görüşemedik.
Ermenek baraj gölü ve zeytin ağaçları [Seval Yüksel] |
Pazar -- Taşkale, İncesu, Piyano
Sabah erken yol arkadaşlarımızla tanışmaya başladık. Önce YTÜ'de uzun süre rektörlük yapmış Turgut Hocam kendisini tanıttı. Ertesi gün kitabını imzalayacak olan Mualla Hanım ve Yeditepe'de olduğunu duyduğum Rıza Paşa ile tanışmamız da kahvaltıdan önceki yarım saate sığdı. Bu üç kişiyle yol boyunca güzel diyaloglarımız oldu, umarım devam edecektir.
Anneler günü hatırına, bütün hanımlara kırmızı birer gül takdim edildi. Nihayet Karaman valisi ve milletvekili toplantımızı teşrif ettiler. Kısa konuşmalardan sonra otobüsümüze binip yola çıktık.
Anneler gününde kahvaltı Karaman valisi ve milletvekili (sırtları dönük) Yaşar Evcen, İhsan Duru, Suat Sözer, Mustafa Koçak |
Kahvaltıda günün sürprizi sulu pilav ikram edildi. Karaman usulü, kemikli.
Yazar Mualla Mezhepoğlu ve kemikli sulu pilav |
Taşkale'ye yaklaşınca Manazan mağaralarını gördük. Taşkale'de, taş içinde oyulmuş bin yıllık tahıl ambarlarını inceledik. Az ileride yerin altında, renkli ışıklar içinde 300 metre kadar yürüdük: İncesu mağarası.
İncesu mağarası -- uzunluğu 1350 m ancak dörtte birini yürüyebildik |
Taşkale gezisi beni çok yordu, programın devamına katılamadım. Grubumuz Kültür Merkezine gitmiş, akşam da piyano resitalini izlemişler.
Ptesi -- Evcen Konağı, Canhasan, Fabrikalar
Dil Bayramı beklentilerimizin altında, çok sönük geçti. Töreni parkın ucunda, Hebepci'lerin gözlük dükkanında izledim. Küçük bir yürüyüş kolu, ufak bir bando, istiklal marşı, kısa konuşmalar ve tören bitti. Açıkça görülüyor ki, devletimiz bu konuda pek aktif değil, sivil toplum sahip çıkmalı. Dil Bayramının yeni halini Mustafa Koçak şöyle eleştiriyor:
... eski yıllarımıza nazaran ben şahsım olarak yıllarca içinde bulunduğum bu anma günlerimizle bugününü hiçte başarılı bulamıyorum. Tamamen halktan ve sivil toplum örgütlerinden kopmuş, sessiz sedasız bir ikigündesaatte yapılan sade törenler ve konuşmalarla geçiştiriliyor. Turk Dil Bayramı
Dil bayramından görüntü -- 2022 [Karaman Valiliği] |
Öğleyin otel sahibi Yaşar Evcen'in arabaşı ikramı vardı, hamuruyla elbette... Ardından bir kültür merkezi olarak onarılan Evcen Konağına gittik. Yol arkadaşımız Yazar Mualla Mezhepoğlu kitabı hakkında bir konuşma yaptı ve imzalayarak bizlere dağıttı.
Em. Gen. Rıza Küçükoğlu ve hakiki kerpiç duvar |
Gezinin arkeoloji kısmı Canhasan ve Derbe höyükleri ile başladı. Günü Duru bulgur ve BİFA bisküvi fabrikalarındaki ikramlarla noktaladık.
Salı -- Müze, Karadağ, Şehir turu
Sabah öncelikle Karaman Müzesinde, arkeolojik kazılarda bulunan nesneleri gördük ve yanındaki Hatuniye Medresesini gezdik. Gün boyunca gezimize rehber olarak katılan arkeolog Ünsal Özırmak'a teşekkür ederiz.
Hatuniye Medresesinde Alınteri fotoğraf sergisi vardı |
Şehir turu Karaman sembollerinden biri olan Mader-i Mevlânâ, yani Aktekke Camisi ile devam etti. Ardından çıktığımız Karadağ ve içindeki Binbir Kilise (Madenşehri ve Üçkuyu) için ayrı bir sayfa yaptım:
https://eyler.blogspot.com/2024/05/karaman.html
Üçkuyu'da yıkıntılar ve modern hayat iç içe |
Üçkuyu'da yapılan ikramlarla biraz dinlendikten sonra Karaman'a döndük ve şehir turuna devam ettik: Çeşmeli Kilise ve Yunus Emre Camisi. Akşam KTSO ve KARTAP sunumları yapıldı.
Çeşmeli Kilise |
Karaman sembollerinden biri olmuş Muammer anıtını, eserin sahibi Neşe Karasipahi ile birlikte gördük:
Heykeltıraş (önde) ve Muammer [Seval Yüksel] |
Çarşamba -- Dönüş
Sabah erken, gruptan ayrılarak ilk trenle Konya'ya gittik. Grubumuz Gazi Kültür Merkezine ve Karasiphahi Fırınına uğramış, Biz onları da göremedik, Konya'da akraba ziyaretiyle, "elhamdu lillah" diyerek bu harika geziyi tamamladık.
Gazi Kültür Merkezinde vedalaşma [Seval Yüksel] |
Beşinci günün sonunda dönüş yolculuğu [Suat Sözer] |
Teşekkürler
Gezide öğrendiğim en önemli şey, Karaman'ın zenginlikleri oldu. İnsan kaynağı, tabiat, turizm, mutfak... Bu kadar zengin bir tarihi ve kültürel mirasın içinde yaşıyoruz ama (ben dahil) çoğumuz bundan habersizdik. Biraz olsun bu eksiğimi gidermiş olarak dönüyorum.
Bir hafta boyunca gelen teşekkürleri ayrı bir sayfaya ekledim: tesekkur.html
Geziden bir fotoğraf [Tuğba Karaaslan] |
Karaman'da ne değişmiş?
- Otel, restoran ve kafeler inanılmaz sayılara ulaşmış
- Hastane sayısının da çok arttığı söylendi
- Üniversitenin etkisi her yerde açıkça görülüyor
- Şehir içinde toz ve çamur kalmamış, yeşil alan artmış
- Çok sayıda yabancı gördüm, hem doğudan hem batıdan
- Eski Musalla park olmuş, Kabristan'a cami yapılmış
- Cami cemaati önemli ölçüde azalmış
Kabristan'da Ahmet Yesevi Camisi |
Linkler
İKEV: İstanbul Karamanlılar Eğitim ve Kültür Vakfı
KARTAP: Karaman Tanıtım ve Turizm Derneği
Karamanoğlu Mehmetbey Üniv: Turistik Mekanlar
Toprak Damlı Evlerin Çocukları, Anı Bisküvi 2020
Karaman bana ne ifade ediyor? M A Eyler 2021
Türkiye Kültür Portalı, Karaman