29 Ekim 2022

Mescid-i Nebevi

M Akif Eyler

Medine-i Munevvere, Türkiye'den giden hacc ve umre yolcularının genellikle ilk durağıdır. Bu münevver beldenin iki kapısı var: Kuzey-doğudaki havalimanında inip şehirde birkaç gün kaldıktan sonra ters yöndeki Mikat mahallinde ihrama girerek Mekke'ye devam edilir.

Medine'nin iki kapısı: Havalimanından Mikat mahalline

(Resimlere hafifçe dokunarak büyütebilirsiniz)

Havalimanından Harem'e kadar olan 22 km yol boyunca Mescid-i Nebevinin uzun ve zarif minareleri gidilecek yeri açıkça gösterdiği için salavat sürekli olarak dilimizdedir. Otele giriş yapıp temizlendikten sonra hemen Mescid'e gidilir. Namaz vakti olsa da olmasa da, burada işimiz ibadet ve ziyaret.

Yeni cami, Orta cami ve Esas mescid

Mescid-i Nebevi'nin üç binası yukarıda bir arada görülüyor:
* Esas mescid: Sultan Abdulmecid (1860) 4 bin m²
* Orta cami: Kral Abdulaziz ve Suud (1955) 16 bin
* Yeni cami: Kral Fehd (1993) yaklaşık 100 bin

Caminin 41 kapısından 7 tanesi özellikle görkemli yapılmış. Yeni caminin bânisinin adını taşıyan ana kapıdan girip 70 metre kadar ilerleyelim. Orta caminin ana girişinde, Sultan Abdulmecid'in adı verilen kapıdan devam edelim. Şemsiyelerle korunan ikinci açık alanın ortasında durup ileriye bakalım.

Orta Cami: Kıble yönü yukarı doğru
(geleneksel haritalarımız Güneye bakar)
M Abdul Ghani, History of Madinah, 2003

İşte Esas Mescid-i Nebevi karşımızda. Solda Yeşil Kubbe, sağda Osmanlı minaresi birbirini tamamlıyor.
Esas Mescid, Yeşil Kubbe, iki minare

Kuzey duvarı yerinde 12 adet zarif kemer var. Böylece mescid havaya açık olmuş...

Bu ve bundan sonraki fotoğrafları bu ay içinde açılan resmi web sitesinden aldım. Defalarca gittiyseniz bile Mescid Nebevi'ye bu kadar yakından hiç bakmadınız. 50 kadar noktada çekilmiş panoramik fotoğraflarda muhteşem ayrıntılar görünüyor.

Aşağıdaki ayrıntıda meşhur bir hadis var, 160 sene önce taşa kazınmış: Şu mescidimdeki bir namaz, Mescid-i Haram dışında, başka yerdeki bin namazdan efdaldir. (Tecrid, Cilt: 4, No:605)

Mescidin kuzey duvarını ortalayan hadis

Esas Mescidin yapısını anlamak için aşağıdaki plan yeterli. Kuzey duvarı yerinde açık kemerler var. Kıbleye bakan güney duvarı yekpare, sadece imamların kullandığı küçük bir kapısı var. Doğu ve batı yönünde toplam 6 adet kapı hizmete açık.

Esas mescid: Ravza, minber, mihraplar, kubbeler

Ravza'ya kıble yönünden girenleri şu hadis karşılıyor: Minberimle evimin arası cennet bahçelerinden bir bahçedir. (Tecrid, Cilt: 4, No:607)

Yer bulunursa Ravza'da duralım ve iki rekat kılalım. Minberin yanından Efendimizin evine doğru manzara şöyle görünüyor:

Ravza-i Mutahhara, Tertemiz bir bahçe

... ve geldik emrin merkezine: Sath-ı Arz bir mescid, Mekke bir mihrab, Medine bir minber... Yeryüzü mescidinin minberi hükmündeki Nur Saçan şehrin Şerefli mescidinin en ortasındaki muazzam minber. Minberin malzemesi 1400 yılda defalarca değişmiş olabilir, lakin mesajı aynen sapsağlam duruyor, milyarların hayatına yön veriyor.

Emrin merkezi: mihrap ve minber

Son olarak, Selam Kapısından Mescide tekrar girelim ve Âişe Validemizin evinin önüne kadar gidelim. Bir nebi, bir sıddık ve bir şehidin kabri olan yerde durup bu müstesna insanları selamlayalım.

Efendimizin ve iki yardımcısının kabirleri burada
Muhammed Mustafa, Ebû Bekr Siddik, Ömer Fâruk

essalâtu vesselâmu 'aleyke yâ rasûlallâh
essalâtu vesselâmu 'aleyke yâ emîne vahyillâh
essalâtu vesselâmu 'aleyke yâ seyyidel-evvelîne vel-âhirîn